perjantai 18. toukokuuta 2012

Kuulumisia kesän kynnyksellä

Hei!

Vihdoin jotain on tapahtunut! Kolme viikkoa sitten sain submitattua eli lähetettyä sarjaan kaksi kässäriäni. Se oli huojentavaa, koska olin jo ehtinyt huolestua, valmistuvatko käsikirjoitukset ikinä. Niin vain saimme muokattua ne ohjaajien kanssa sellaiseen kuntoon, että ne kielentarkastuksen läpikäytyään voitiin lähettää eteenpäin. Toki tuntuu siltä, ettei kässäriin ole täydellisen tyytyväinen missään vaiheessa, mutta siitä on vaan osattava päästää irti sopivaan aikaan, eikä jäädä hinkkaamaan muotoseikkoja ikuisuuksia.

Lähde: www.phdcomics.com

Monesti aina pääsee unohtumaan, että käsikirjoituksen kirjoittaminen on vain yksi osa julkaisuprosessia. Aluksi on tietenkin tehty tieteellinen tutkimus, jonka tulosten perusteella kirjoitetaan käsikirjoitus. Sen jälkeen kässäri, monesti kielentarkastajan kautta, lähetetään sarjaan, jossa päätoimittaja (editor in chief) päättää, annetaanko paperi eteenpäin arviointikierrokselle vai hylätäänkö se suorilta käsin. Molemmat kässärini ovat ilmeisesti läpäisseet päätoimittajan seulan, koska niistä ei ole vielä kuulunut mitään ja niiden tämänhetkinen status on "under review".

Sarjan päätoimittaja myös lopullisesti valitsee tekstin arvioijat, vaikka usein myös kirjoittaja voi esittää toivomuksia arvioijien suhteen. Nämä arvioijat (1-5) antavat lausuntonsa yleensä anonyymeinä, ja jälleen päätoimittaja tekee viimeisen päätöksen, kuinka kässärin käy. Kässäri voidaan vielä hylätä tässä vaiheessa, joten minäkään en vielä uskalla hyppiä riemusta. Yleistä on myös, että kirjoittaja joutuu tekemään vielä muutoksia artikkeliinsa, jotta se hyväksytään lehteen. Joskus tarvitaan useampikin reviewkierros, ennenkuin teksti, tässä vaiheessa valmis artikkeli, julkaistaan.

Lähde: www.phdcomics.com

Joissakin huippuaikakaussarjoissa hylkäysprosentti saattaa olla jopa 70 %. Lisäksi monesti toimitukselliseen vastaukseen saattaa kulua jopa 5 kk ja joissakin sarjoissa koko julkaisuprosessi voi kestää jopa 1-2 vuotta. Tämä oli ehkä itselleni yllätys, kun aloitin väitöskirjatyön. Jotenkin ajattelin, että kun kässäri on valmis, se vaan lähetetään sarjaan, ja mikäli sinne hyväksytään, se julkaistaan jo hyvinkin pian. On toisaalta aika harmillista, jos hommat venyvät sen takia, kun joutuu vaan odottelemaan ja odottelemaan...

Kolmas  eli viimeinen kässärini odottelee vielä viimeisiä (?) kommentteja ohjaajiltani. Jospa saisin ne pian ja voisin lähettää tuonkin paperin kielentarkastuksen kautta sarjaan.

Tsemppiä kaikille kanssatutkijoille ja mukavaa kesää blogin lukijoille!

Anni

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti