perjantai 6. syyskuuta 2013

Uusien kokeiden suunnittelua - lopultakin!Ohjaajani ovat palanneet lomiltaan, ja käsikirjoitukseni eli ”manuska” on nyt heillä editoitavana. Ohjaajani ovat aika kiireisiä syksyn opetuksen järjestelyissä, joten manuskani ei varsinaisesti ole kärkiprioriteetti. Olenkin aloittelemassa uusia kokeita aikani kuluksi. Tarkoitus on tehdä käyttäytymiskokeita torakan optomotorisen vasteen tarkempaa kuvailua varten.

Työkaverini Jouni on ohjelmoinut minulle uusia stimuluksia virtuaalimaailmaan. Toivottavasti olen nyt osannut ajatella asioita vähän pidemmälle kuin viimeksi kokeita suunnitellessani. Analyysivaiheessa sain näet muutamaan kertaan takoa päätä näppikseen kun huomasin, että jonkin asian olisi voinut tehdä paremmin. Mutta näinhän sitä oppii, virheitä tekemällä.

Käyttökelpoisia torakoita minulla on ehkä jopa yllättävän paljon, kymmenkunta kappaletta hyväkuntoisia koiraita. Erottelin ne kasvatuslaatikosta omiin yksiöihinsä viime viikolla hermoillen, iskeekö kliimakaappiin jälleen punkkitsunami. Edellisen kerran punkit iskivät ja kliimakaappi otsonoitiin alkukesästä. Kesälomien ajan kaappi oli tyhjänä ja minun torakkakasvattamoni oli opetuslabran pöydällä. Tänään kliimakaappiin tuli jälleen muitakin asukkeja, ja minä päädyin rakentamaan erääseen nurkkaan omille pojilleni tee-se-itse torakkakaapin hylätystä laboratorion seinäkaapista. Askartelin siihen uudet hyllyt aaltopahvista ja laboratorioteknikkomme Esa irrotti rikkoutuneesta kliimakaapista pienet loisteputkivalaisimet, jotka nyt ajastimen avulla pitävät yllä 12h-12h -valorytmiä. Toivon mukaan omassa kaapissani kosteus ja lämpö pysyvät sellaisina, että punkit eivät siellä viihdy.

Tämä kokeiden suunnitteluvaihe on jännittävää aikaa. Koko ajan on sellainen innostunut olo kun tietää, että kohta pääsee taas tekemään jotain omin kätösin, eikä tarvitse vain istua tietokoneen ääressä. Tai no, tietokoneella toki työskentelen myös laboratoriossa, ja huone on pimennetty kokeiden ajan valosaasteen välttämiseksi vaikka virtuaalimaailma onkin valolta suojattu. Pimeässä huoneessa torakoiden ja tietokoneen kanssa istuminen ei kuulosta kovin hohdokkaalta… Sitä kuitenkin jo kovasti odotan! 

Innokas hyönteistutkija työssään. Video on sivustolta: http://pandawhale.com.

Seuraavalla kirjoitusvuorollani lienee siis luvassa labraterveisiä. Siihen asti moro!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti