perjantai 28. kesäkuuta 2013

Lomalaisen mietteitä

Heipä hei!

Olen saanut toimitettua kaikki väitöskirjamateriaalit esitarkastajille, joten olen päässyt viettämään lomailevan biologin elämää viime aikoina. Myös tohtorin tutkinnon loppukuulustelu (toinen kirjatentti) on nyt suoritettu. Tosin suoritusmerkintää en ole tentistä vielä saanut, todennäköisesti johtuen vastuuopettajan lomasta, mutta uskoisin suoriutuneeni tentistä ihan hyvin. Kirja oli siis Justina Rayn toimittama Sampling rare or elusive species (2004), jossa esiteltiin erilaisia menetelmiä vähälukuisten tai piilottelevien lajien samplaukselle sekä runsauden- ja tiheydenmääritykselle.

Kirja oli minulle huomattavasti haastavampi kuin edellinen tenttimäni kirja, koska tilastotieteelliset näkökohdat korostuivat opuksessa, ja sivuja täyttivät pitkät, monimutkaiset kaavojen johtamiset. Päätin kuitenkin jo melko alkuvaiheessa, etten anna matikan lannistaa minua, vaan ymmärrän sen minkä ymmärrän, ja yritän panostaa kokonaisuuden hahmottamiseen. Luin kirjan muistiinpanoja tehden, ja viimeisenä kertauspäivänä tein vielä "tiivistelmän tiivistelmän", jossa mahdutin parille sivulle koko kirjan mielestäni keskeisimmän sisällön. Tämä taisi toimia aika hyvin, koska molempien tenttikysymyksien aiheet sattuivat päätymään tälle lopulliselle tiivistelmälle. Pienet tuuletukset olivat paikallaan, kun poistuin yliopiston tenttisalista -ehkäpä viimeistä kertaa näissä merkeissä? Kuka tietää.

Kuinka biologi sitten lomailee? No metsäänhän sitä on heti päästävä. Olen kuluttanut lomapäiviäni samoillen koirani kanssa luonnossa niin täällä Oulussa kuin Kainuussakin, jossa kävin päiväretkellä Hiidenportin kansallispuistossa ja tein pientä epävirallista kasvillisuuskartoitusta Paltamossa. Oli erittäin virkistävää kertailla kasvien tunnistusta, vaikka kaikkia en osannutkaan itse määrittää. Olen myös nähnyt ystäviä ja perhettä, lueskellut paljon ja kulkenut Johkan kanssa koiraharrastuksissa. Eilen nukuin kolmet päikkärit (yleensä en nuku ollenkaan päiväunia), joten selvästi nyt ollaan lomalla!

Toivottelen mukavia kesähetkiä kaikille blogin lukijoille! Ehkä minulla on ensi kerralla taas jotain järkevääkin sanottavaa :)

Annimanni


2 kommenttia:

  1. Tämähän juuri on järkevää myös: todistusaineistoa siitä, että biologitkin joskus lomailee! ;-) Toimit esimerkkinä meille muille..

    VastaaPoista
  2. Joo, totta tuokin! Nyt pitää nauttia lomailusta, koska tulevasta syksystä saattaa tulla astetta kiireisempi :)

    VastaaPoista