maanantai 17. kesäkuuta 2013

Kesäkuun tilannekatsaus

Heippa!

Kiirettä pitää. Maastokausi on sujunut loistavasti, ja töitä on ollut enemmän kuin paljon - ainakin tähän saakka. Parin seuraavan viikon aikana pitäisi pikku hiljaa alkaa helpottaa, koska suurin osa sirreistä on saatu rengastettua ja enimmät pesät ovat jo kuoriutuneet. Olen viettänyt suurimman osan ajasta Hailuodossa, jossa sirrejä tuntuu olevan paljon ja joka paikassa. Olen tehnyt myös paljon yöreissuja, koska öisin on kylmempää ja siten on helpompi saada lintuja kiinni (mitä kylmempi on, sitä hanakammin vanhemmat lämmittävät poikasiaan, ja sitä varmemmin ne saa talteen). Eräänä yönä rengastin 18 poikasta ja yhden emon, mikä on varmasti lähellä kaikkien aikojen suosirriennätystä!

Tänä vuonna olemme perusaineiston keräämisen lisäksi laittaneet geolokaattoreita pesiville pareille. Tarkoituksenamme on tutkia, mihin koiras ja naaras menevät talveksi. Parit eivät nykytiedon mukaan vietä talvea yhdessä, joten haluamme selvittää, kuinka kaukana toisistaan yksilöt ovat. Lokaattorit keräävät tietoa auringonlaskusta ja -noususta, minkä perusteella linnut saadaan paikannettua.

Kuten sanoin, maastokausi on menny hyvin. Vesi ei ole noussut kovin korkealle (vielä) ja pesäpredaatio on ollut alhaista. Veikkaisin, että tutkimusalueellamme kuoriutuu tänä vuonna yli sata pikkuista suosirriä. Toisin on lapinsirrin laita - niitä ei enää kovin paljoa näy.

Huomasin erään jännän sattuman viikko sitten. Yksi Hailuodossa rengastamistani naaraista oli pesimässä Lumijoella viikko siitä, kun sen hailuotolaiset poikaset olivat kuoriutuneet. Naaraat jättävät normaalisti poikastet koiraan hoiviin noin viikko niiden kuoriutumisen jälkeen, ja lähtevät itse talvehtimisalueita kohti. Tällä kertaa naaras oli ilmeisesti päättänyt että se ehtii vielä tehdä toisen pesän! On mielenkiintoista nähdä, kuinka käy. Jos pesä kuoriutuu, se olisi ensimmäinen kerta (tietääksemme), kun suosirri onnistuu pesinnässä kaksi kertaa peräkkäin samana vuonna. Pitäkäämme hänelle siis peukkuja.

Lumijoella näimme tuoreet karhunjäljet viikko takaperin, ja sain eiliseltä yöreissulta punkin kaulaan. Elämme vaarallisia aikoja.

Kirjottelen kuulumisia taas heinäkuussa, siihen asti hei vaan!

Nelli

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti