sunnuntai 22. toukokuuta 2011

Wuhuu!

Nyt se on sitten lähetetty, ensimmäinen artikkeli, ensimmäistä kertaa lehteen! Perjantai-iltana kello kahdeksan painoin Submit-nappia. Hymy oli melko herkässä. :) Maastokausikin alkoi pari viikkoa sitten, joten nyt joudan sitten keskittymään täysillä sirrilöiden etsimiseen artikkeli ollessa vähän aikaa pois käsistä, odottamassa editorien päätöstä (pidetään peukut pystyssä että se hyväksytään).

Hailuodosta on löytynyt jo monta suosirrin pesää. Ainakin kolmella pesällä toinen emoista on ollut renkaaton, mikä tarkoittaa sitä, että immigraatiota näyttäisi olevan ihan kivasti meneillään. Hailuoto, ja muutkin Perämeren tutkimusalueemme kolutaan joka vuosi läpikotaisin. Kaikki pesät etsitään ja emot ja poikaset rengastetaan. Näin on tehty jo 90-luvulta alkaen, joten kaikki renkaattomat linnut voidaan luotettavasti määritellä jossain muualla syntyneiksi. Immigraatio on tärkeää varsinkin pienten populaatioiden elinkyvyn kannalta (hieman geenivirtaa ei ole koskaan pahitteeksi), joten on mukava nähdä että Perämerelle tulee lintuja.

Kesäkuun alusta tulee kiireinen, jos kaikki löytämämme pesät säilyvät ehjinä poikasten kuoriutumiseen asti. Yksi pesä löytyi viime viikolla syötynä, mutta emot olivat jo kiivaasti aloittelemassa uutta pesintää. Muninnasta kuoriutumiseen kestää noin kolme viikkoa, jonka jälkeen alkaa ahkera poikasten rengastus.

En ole vielä rengastanut suosirrejä, mutta muutama viikko sitten kävin Tauvon rengastusasemalla harjoittelemassa rengastusta pikkulinnuilla. Pystytimme verkot ehkä noin puolen kilometrin matkalle, jonka kiersimme tunnin välein lähes vuorokauden ympäri (yöllä oli muutaman tunnin tauko). Yleensä verkkoihin oli jäänyt muutama lintu, jotka sitten irrotimme ja rengastimme. Eniten oli järripeippoja ja peippoja, mutta myös punarintoja ja tiaisia oli jonkin verran. Söpöin tapaus oli töyhtötiainen, hyvin pieni ja kaunis töyhtöineen ja viininpunaisine silmineen. Kaikille linnuille piti lässyttää koko ajan (tapa, josta varmaan pääsisi eroon jos rengastusta harjoittaisi jatkuvasti).

Huomenna jatkuvat siis maastohommat. Mikäli ilmat sen sallivat, tarkoituksena on pyytää renkaattomat emot pesiltään ja rengastaa ne. Tämä helpottaa sitten työmäärää poikasrengastusvaiheessa, kun emoja ei enää tarvitse rengastaa.

Nyt sunnuntain viettoon ja ulkoilemaan. Nähdään muutaman viikon päästä!

Nelli

2 kommenttia:

  1. Onneksi olkoon artikkelista!

    Antti

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Ei sitä vielä julkaistu ole, mutta onhan tämä kuitenkin jotain. :)

    VastaaPoista