torstai 14. huhtikuuta 2011

Kuulumisia

Hei!

Käväisin lomalla etelän lämmössä ja nyt on ihan uusi draivi päällä! Sain vihdoin hoidettua loppuun ulosteanalyysirumban, eli nyt on ahman ravinnonkäyttöaineisto kasassa. Vaikeita näytteitä siellä riitti, mutta jotenkin siitä selvittiin. Keräämiäni, analysoituja ulosteita oli loppujen lopuksi 186 kappaletta (osa huuhtoutui kokonaan viemäriin pesuvaiheessa, jolloin niistä ei saanut määritettyä lajia). Yhteensä 12 ulostetta päätyi luokkaan "määrittämätön", kun osassa ulosteista oli esim. pelkästään luumurskaa tai aluskarvoja, joiden perusteella lajia ei saanut määritettyä. Lähetin eilen tiedoston ohjaajalleni, joka aikaisemmin lupasi auttaa aineiston käsittelyssä. Toivottavasti saisimme datasta nopeasti tulokset ulos ja pääsisin kirjoittamaan.

Toinen, keskeneräinen aineistoni ahman ja suden interaktiosta jumittaa jossain Helsingin suunnilla. Olisi mukava saada tätäkin eteenpäin, mutta erinäiset harmilliset takaiskut ovat hidastaneet aineiston valmistumista. Aineisto siis koostuu riistakolmiolaskennoissa havaittujen susien ja ahmojen sijaintitiedoista (paikka, jossa jäljet havaittu). Olimme jo saaneet alustavia tuloksia aineistosta, kun huomasimme, että koordinaatit eivät ole riittävän tarkkoja. Siinä vaiheessa myös huomasimme, että osa RKTL:n mapeista, joista tarkat kartat löytyvät, sijaitsevat Helsingissä, osa Taivalkoskella. Olen itse hakenut Taivalkoskelta puuttuvat tiedot, mutta Helsingin päässä on ollut ongelmaa. Toivottavasti saisin pian sieltäkin puuttuvat tiedot, tai sitten lähden itse hakemaan ne. Hiukan ärsyttäää, kun asiat venyvät ja venyvät tällaisten pikkuasioiden takia.

Lisäksi olen viime aikoina mm. valmistautunut opponoimaan erästä jatko-opiskelijaa ensi viikon tutkimussuunnitelmaseminaarissa. On muuten yllättävän vaikeaa keksiä kritiikkiä -varsinkin silloin, kun tutkimussuunnitelma vaikuttaa oikein hyvältä ja perusteelliselta. Pakko on kuitenkin aina jotain kehitettävää sanoa :)

Sain muutaman ahmahavaintoilmoituksen (tietenkin juuri lomamatkani aikana) Kainuusta, mutta tällä hetkellä hiihtäminen siellä on aika turhaa kelin takia. Kovasti kyllä tekisi jo mieli maastoon metsänhajua hengittämään ja ahmojen tekemisiä tutkimaan. Jospa lumet sulaisivat nopeasti ja saisimme ahman pannoitettua. Eeki, Tahvo ja Seita tarvitsevat jo seuraajan :)

Nauttikaahan kevään etenemisestä!

Anni

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti