perjantai 27. elokuuta 2010

Lissabonbon

Huomenta, ja hyvää syksyistä perjantaiaamua!

Keskiviikkoaamuna sain mailin kohta (*) väittelevältä sirritutkijakollegaltani; hän on järjestämässä syksyksi kahta suosirritapaamista, toista Ouluun, toista Lissaboniin, Portugaliin, ja kyseli osallistumishalukkuutta. (* muista, että "kohta" on suhteellinen käsite)

Toinen tapaamisista on siksi Lissabonissa asti, että siellä järjestetään lokakuun ensimmäisellä viikolla kansainvälisen kahlaajatutkimusryhmän, International Wader Study Groupin (WSG:n), vuosittainen konferenssi. Ja mikä olisikaan kätevämpää, kuin järjestää suosirritapaaminen sen yhteyteen porukan ollessa jo valmiiksi kasassa.

Menin katsomaan WSG:n sivuille, josko mahtuisin vielä konferenssiin mukaan, mutta se oli jo täynnä, ja jonotuslistalle pääsemisenkin määräaika oli umpeutunut jo heinäkuun lopussa. Lähetin konferenssin järjestäjille siitä huolimatta sähköpostin, jossa kysyin että onko mitään mahdollisuutta päästä vielä mukaan kuuntelemaan muiden esityksiä. Sitten varasin lennot ja majoituksen lokakuun ensimmäiseksi viikoksi Lissaboniin. Ja sitten kävin kysymässä - tai pikemminkin ilmoittamassa - asiasta ohjaajilleni.

Sain iltapäivällä vastauksen yhdeltä konferenssin järjestäjältä, että en valitettavasti millään enää mahdu mukaan viikonlopuksi. Lähetin takasin viestin, että ei se mitään, olen silti tulossa ja vaikka en viikonloppuna pääsekään osallistumaan, niin maanantaista keskiviikkoon pääsen ainakin tapaamaan muita suosirri-ihmisiä. Pian sain uuden viestin samalta järjestäjältä, ja kuullessaan että olen tulossa ja että työskentelen suosirien parissa, hän aikoi vielä selvittää voisivatko he sittenkin tehdä poikkeusta ja mahduttaa minua konferenssiin mukaan (hänkin oli suosirrimies). Hän aikoi ilmoittaa asiasta minulle syyskuun alussa, joten pidetään peukkuja.

Lissabonin suosirritapaamisessa tarkoituksena olisi käydä läpi mm. virolaisten ja ruotsalaisten tutkijoiden kanssa läpi Itämeren suosirrin statusta ja siinä tapahtuneita muutoksia eri maissa. Tulossa on myös yhteistyönä monen eri maan (mm. Portugalin) suosirritutkijoiden kanssa kirjoitettava artikkeli (johon minä tuskin tulen osallistumaan, mutta josta on silti mielenkiintoista kuulla), jossa on tarkoituksena päivittää suosirrin suojelugeneettistä statusta (tarkkoja populaatiokokoja ja pesimäpaikkoja, populaatioiden koossa tapahtuneita muutoksia, uusimpia pesimäpaikkoja...). Tarkoituksena on lisäksi käydä läpi mitä tulevaisuudessa ollaan tekemässä, ja tässä minäkin astun mukaan kuvioihin, tulenhan sentään tutkimaan seuraavat viisi vuotta suosirriä.

Oulun tapaamisessa myöhemmin tänä vuonna tullaan sitten käsittelemään vähän tarkemmin Itämeren suosirritutkimukseen liittyviä rahoituskysymyksiä, labratöitä, tulevien tutkimusten metodologiaa, julkaisuajankohtia, aiheita, tutkimuspaikkoja, mukana olevia ihmisiä jne.

En malta odottaa että pääsen reissun päälle. Pääsen tapaamaan monia ihmisiä, jotka ovat tähän mennessä olleet vain nimiä lukemissani artikkeleissa. Tästä tulee mielenkiintoinen syksy!

Terveisin,

Nelli


P.S. Ensi viikolla vieraileva tähti! Käykäähän lukemassa!

3 kommenttia:

  1. Huipulta kuulostaa! Ja jospa mahtuisit sinne mukaan ja pääsisit kunnolla osallistumaan, luulis et ei se niin tarkkaa oo.

    Konferenssit ja muut tieteelliset miitit on kyllä elintärkeitä tutkijoille. Ei ainostaan tieteellisen tiedon kulkeutumisen kannalta, vaan myös vertaistuen ;) Itselle on ainakin ollut tosi tärkeää nähdä muita saman alan tutkijoita ja havaita, ettei paini yksin ongelmiensa kanssa.

    VastaaPoista
  2. Tsemppiä Nelli. Uskon että pääset mukaan. Aina sieltä joku peruu. Voin vain kuvitella kuinka hieno juttu on kun nimet muuttuu viimein kasvoiksi :) ja pelkästään se että pääsee into piukalla puhumaan saman kiinnostuksen kohteen jakavien ihmisten kanssa. Siitä tulee varmasti hieno reissu! :)

    VastaaPoista
  3. Kiitos, jospa sitä mahtuis tosiaan. Pian ne varmaan ilmottelee mitä päättävät.

    Vähän kyllä jännittää että osaako sitä mistään puhua alan gurujen kanssa.. Hui :)

    VastaaPoista