lauantai 30. tammikuuta 2016

Vuoden alun kuulumisia ja täh - kohtako tässä pitää jo valmistua?



Heellou! Siitähän on jo melkoinen tovi, kun viimeksi kirjoitin. Työrintamalla onkin ollut aika uutiskuivaa – olen kirjoittanut yhtä juttua ja analysoinut toista. Niinpä työpäivät on kuluneet melkolailla mekaanisesti ja nopeasti, eikä niistä kertoaessa pääse lähellekään draaman kaarta.
 
On ollut mukava huomata, että sekä analysoiminen ja kirjoittaminen helpottuvat ajan kanssa, eikä kumpikaan tehtävä tunnu ollenkaan niin tuskalliselta kuin aiemmin.Kun viime artikkelia kirjoittaessa puolitoista vuotta sitten jokaista kappaletta piti pureskella, jauhaa ja tarkastuttaa erikseen, aina välillä pääsi turhauttamaan paikalla pysyminen, keskeneräisyys, takapakit ja omat virheet. Tällä kertaa ensimmäinen artikkeliversio muodostui aikapulan keskellä ranskalaisista viivoista. Uskalsin lähettää raakileen aika pian ohjaajalleni, ja nyt ollaan yhdessä työstetty juttua luettavaan kuntoon. Samoiten h-i-t-a-a-s-t-i ja kantapään kautta opitut tilastolliset menetelmät on nyt taas olleet käytössä ja yllättävän nopeasti oon saanut uusia tuloksia. Molemmissa hommissa, mun tekemistä on helpottanut tajuta, että ei tarvitsekaan yrittää kantaa yksin vastuuta kaikesta: Sen sijaan, että viilaisi tekstiä lopulliseen kuntoonsa täydellisyyttä tavoitellen, voi joitain kysymysmerkkejäkin lähettää eteenpäin. Ja vaikkei siihen tulisikaan vastausta muualta, niin se ehtii muhia omassa päässä samalla kun tekee jotain muuta. Myös tilasto-ongelmissa oon viime aikoina kysellyt neuvoja meidän hiirenhiljaisessa avokonttorissa. Toisinaan saa loistoneuvoja, joskus yhdessä pähkäilyn jälkeen helpottaa se, että eihän näitä kukaan tajua, eikä siis pidä itsekään:)! On se kyllä vähän vinoutunutta, että vasta kymmenennellä yliopistovuodellaan tajuaa, että apuja kannattaa kysellä muilta.

Nyt sitten pikkuhiljaa alkaa hiipimään ajatuksiin, että valmistumisen pitäisi siintää jo horisontissa. Yliopiston tutkinto-ohjelman tavoitteenahan on tohtori-koulutuksen suorittaminen neljässä vuodessa. Tuo aikaraja on aika tiukka, ja siinä on takana myös yliopiston oma tavoite tuottaa mahdollisimman paljon tutkintoja, joista yliopisto saa varansa. Välttämättä se ei kuitenkaan ole väittelijän etu valmistua juuri ja juuri kelpuutetulla ja mahdollisimman nopeatöisellä väitöskirjalla keskelle kansainvälistä kilpailua. Samalla toki tohtorikoulutusohjelmaa on uudistettu niin, että meidän koulutettavien valmistuminen ja opintojen suoritus helpottuisi. Yksi tällainen helpotus on varttuneemmista tutkijoista koostuva seurantaryhmä, joille tohtorikoulutettavan tulee vuosittain raportoida kuulumisistaan. Minulle se on parhaimmillaan antanut tarpeentulevia neuvoja ja auttanut rytmittämään vuotta vuosittaisen raportoinnin ja suunnitelmien koostamisen kautta. Toisille tiedän seurantaryhmän olleen myös keino selvittää ohjaajien kanssa tulleita ongelmia. Ehkä juuri näiden käytäntöjen ja myös yliopistolta lähes huomaamatta saatavien palveluiden (kuten esimerkiksi oman työpisteen ja tietokantojen käyttöoikeuksien) takia, mulla on myös sellainen olo, että taidan jossain vaiheessa olla tänne sen valmistumisen velkaa.  

Aikarajojen sijaan kelpomotivaationa on raha. Viime tekstin kirjoittamisen jälkeen sain apurahan tälle vuodelle Koneen säätiöltä (tähän väliin jee-huuto, kuperkeikka ja kierros talon ympäri), eli tämän vuosiluvun asia on yllättävän hyvässä reilassa. Apurahahakemuksia kirjoittaessa kuitenkin lupailin, että mun olisi realistista väitellä tämän vuoden lopussa. Säätiöthän ei pysty sitä tarkkailemaan, että tuleeko näin tapahtumaan, mutta epäilen etten saisi seuraavaksi vuodeksi samoilta tahoilta apurahaa luvaten taas valmistua sinä vuonna. Samaan aikaan, mää toivon, että mun voisi olla realistisempaa saada rahoitusta väitöskirjaa seuraavalle tutkimukselle. Ja näin pihinä naisena mahdollisuus paremmista saumoista apurahamarkkinoilla, saa mut tekemään oman vuosikalenterin, jossa on tavoitteena väitös vuoden vaihteessa – jaiks! Itse väitöstä ei uskallakaan ajatella, mutta väitösjuhlaa sen sijaan saa kai jo odottaa:)! Niitä ennen mulla on vielä paljon töitä tehtävänä, koska haluaisin siihen sisältyvän vielä nämä kaksi juttua...

Ensi kerralla kirjoitan taas poroista tai vaikka esiintymisjännityksestä - se on ollut kuumaperuna tässä vuoden vaihteessa. 

Nyt toivotan lykkyä tälle vuodelle näiden tykkyisten kuvien saattelemana! Nämä eivät siis liity työmaisemiin, vaan siihen että taas oon nollaillut aivoja erämaisemissa, tällä kertaa siskoni ja isäni kanssa Riisitunturin alueella. Seuraava tuulettumisreissu suuntaa sitten keskelle Pohjoismaiden ekologit yhteenkokoavaa Oikos-kokousta, jossa on toivottavasti paljon tuttuja mukavia naamoja. Viime vuonna samaisen kokouksen kansallisessa versiossa suunniteltiin yömyöhään asti kapinaa ja mielipidekirjoituksia - jännittää, mihin tänä vuonna päädytään:). 
  
Voikaahan hyvin!

-henni







Laavuyön valo ja lämpö
Aamun ensi kajo



 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti