Hei!
Vaikka väitökseen onkin vielä paljon aikaa, olen jo alkanut pohtia sitä ikuista kysymystä: mitä sen jälkeen? Hyvin erilaisia urapolkuja on teoreettisesti olemassa, vaikkakin työllisyystilanteen vaikutus todellisiin työpaikkoihin on merkittävä. Väitellyt biologi voi jatkaa työskentelyä yliopistossa esim. post doc -tutkimusta tai muuta tutkimusta tekemällä. Hän voi myös työllistyä erinäisissä tutkimuslaitoksissa ja muissa tahoissa (RKTL, Metla, Metsähallitus, ELY-keskukset jne.). Vaikka useimmat jäävätkin Suomeen, monet lähtevät ulkomaille uusien kokemuksien ja parempien työllisyysnäkymien perässä.
Biologian alan työttömyys kasvoi 15 % vuosina 2005-2010 (lähde). Kaikista koulutusaloista eniten työttömiä tohtoreita on juuri biologian ja biokemian aloilla (lähde).
Tällä hetkellä työ- ja elinkeinotoimiston sivuilla biologi-ammattinimikkeen alta löytyy neljä avointa työpaikkaa: projektipäällikkö (RKTL), projektitutkija (Itä-Suomen yliopisto), research scientist (Iso-Britannia) ja tutkija (Helsingin yliopisto). Näistä voisin työkuvauksien perusteella kuvitella hakevani korkeintaan ensimmäistä paikkaa, mutta sekin sijaitsisi Helsingissä, jonne en haluaisi muuttaa.
Kilpailu työpaikoista on paikoitellen melko ankaraa, ja erikoisosaaminen on toisinaan merkittävä etu työnhaussa. Esimerkiksi erikoistuminen yhteen eliöryhmään voi olla valttikortti. Itsehän olen selvästi profiloitunut suurpetoihin, mutta se ryhmä käsittää Suomessa vaan neljä lajia. Riittääkö se? Joissakin työpaikoissa taas tunnutaan etsivän moniosaajaa, jolta löytyy rautaista lajituntemusta niin kasvi- kuin eläinpuolelta. Itsekin olen alkanut vähän kertailla kasveja ja lintuja tänä kesänä ;)
On mulla jotain kivojakin uutisia: sain apurahan tiedekunnalta! Sen turvin päästään jo loppuvuoteen asti :)
Anni
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti