torstai 12. huhtikuuta 2012

Välillä sitä genetiikkaakin

Hei!

Kässäreiden pyörittely jatkuu edelleen ja asiat etenevät ihan mukavasti. Piristävin viime päivien asia liittyy kuitenkin ahmojen genetiikkaan. Eräs laitoksemme opiskelija tekee gradua ahmojen genetiikkaan liittyen, ja keräämäni ulosteet muodostavat osan hänen aineistostaan. Hän on vertaillut näytteiden mikrosatelliitteja ja saanut arvion ulosteista, jotka ovat samasta yksilöstä peräisin.

Sotkamolaisen ahman kallisarvoinen uloste ja virtsajälki

Tämä tieto kiinnostaa minua luonnollisesti jo siksikin, että tilastollisten testien kannalta on hyödyllistä tietää, mitkä ulosteet ovat samasta yksilöstä (mikäli esimerkiksi käytämme analyysissä yksilöä ns. random factorina). Mutta silti ehkä eniten odotin tietoja kotiseudultani Sotkamosta keräämistäni ulosteista. Oli hauskaa nähdä, kuinka ahmayksilöt sijoittuvat kartalle tutuissa maisemissa. Olin tosin jo silmämääräisesti jakanut ulosteet eri "yksilöiksi" sen mukaan, kuinka ne alueellisesti sijoittuivat, joten mitään suuria yllätyksiä ei tullut.

Ahman jälkijono Sotkamossa

Eräällä alueella tosin näytti elelevän kaksi eri ahmaa, kun itse olin aikaisemmin päätellyt kaikki kyseisen alueen ulosteet saman yksilön jättämäksi. Tämä tietenkään ei ole mitenkään erikoista, etenkään mikäli nämä kaksi yksilöä edustavat eri sukupuolia. Ahmallehan on tyypillistä, että yhden uroksen elinalueella elelee useampiakin naaraita. Saman sukupuolen edustajat eivät sen sijaan läheskään aina siedä toisiaan samalla elinalueella -tosin tästäkin tunnetaan poikkeuksia (esim. haaskapaikat, joilla useat ahmat vierailevat).

Tahvo-ahma saapumassa valmiiksi katettuun ruokapöytään
Lieksassa Erä-Eerolla (kuva otettu piilokojusta)


Nyt vielä odotellaan sukupuolen määrityksiä, jotka myös ovat kiinnostavaa tietoa minunkin tutkimukseni kannalta. Harmillista on se, ettei kaikista ulosteista saatu riittävän hyvälaatuista DNA:ta, joten läheskään kaikkia keräämiäni ulosteita ei pystytty tyypittämään. Mikäli vain pari mikrosatelliittia monistuu, näytettä ei voi luotettavasti verrata muihin näytteisiin. Sukupuolen määrityksissä on ollut myös ongelmia, koska Y-kromosomista monistettu mikrosatelliittimarkkeri ei näkynytkään agaroosigeelillä. Homma siis meni vähän uusiksi, mutta jospa sieltä kuitenkin jotain tietoa irtoaisi.

Seita-ahman suovaltakuntaa Vieremällä

Nämä keräämistäni ulosteista saadut yksilö- ja sukupuolitiedot eivät ole aivan välttämättömiä julkaisuitani varten. Olenhan jo periaatteessa tehnyt jo lähes kaikki analyysit ja kirjoittanut kässäritkin melkein valmiiksi. Nämä kuitenkin tuovat ehkä vähän lisää uskottavuutta hommaan, ja toki nyt tiedot saatuani tarkistan vielä, pitääkö jotain muuttaa esim. analyyseissä. Kokonaisuudessaan tämä gradu-tutkimus on kuitenkin erittäin merkittävä asia jo ahmojen kannanhoidonkin takia Suomessa. Ahmojen genetiikkaa kun ei ole meillä tutkittu käsittääkseni juuri lainkaan.

Seita-ahman hämyisää talvimaisemaa Vieremällä

Tässä vaiheessa kiitän suuresti "ahma-gradulaista" ja muita, jotka ovat tehneet työtä ahman genetiikan parissa! Toisinaan itsellekin tekee hyvää laajentaa omaa tutkijakammiota ja avata rajoja biologian alan eri suuntauksien välissä, tässä tapauksessa siis genetiikan ja ekologian :)

Anni

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti